fbpx

Geen moment getwijfeld om eigen yogastudio te openen in coronatijd

5 minuten lezen
Studio-eigenaar Pauline van Mourik

In het hartje van Beverwijk, in de schaduw van de Sint-Agathakerk, ligt Yoga Studio Kokos. Deze prachtige studio is meer dan alleen een yogaschool. Het is een ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving en een bijzondere locatie voor events en retreats. De drijvende kracht achter de studio is creatief onderneemster Pauline van Mourik. In het midden van de coronatijd deed zij iets wat veel mensen niet zouden durven: een eigen yogaschool starten.

Wij waren benieuwd en gingen op virtuele koffie bij Pauline. In dit interview lees je meer over haar band met yoga, hoe Yoga Studio Kokos tot stand kwam, hoe het is om in deze onzekere tijd een studio op te zetten en enkele tips voor ambitieuze yogi’s.

webinar
*Beperkte plekken beschikbaar*

Wanneer ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Ik kwam ongeveer zes jaar geleden voor het eerst in aanraking met yoga. Toen had ik zelf last van angst, spanningen en slecht slapen. Daarom ging ik op zoek naar een manier om die spanning in mijn lichaam te verminderen. Zodoende ben ik destijds begonnen met het volgen van yogavideo’s.

Al snel merkte ik dat de bewegingen en ademoefeningen mij veel rust gaven. Na een tijd ging ik lessen volgen bij een lokale yogaschool. Na elke les voelde ik me telkens zo blij, dat ik het steeds meer ben gaan doen.

Ongeveer vier jaar geleden ben ik begonnen met het geven van yogalessen. In India heb ik een maand lang een yoga opleiding gevolgd. Eens terug in Nederland ben ik parttime begonnen als docent. Ik wilde ontdekken of ik het lesgeven echt leuk vond. 


Maar eigenlijk was deze opleiding veel te kort. Dus heb ik een tweede yoga opleiding gevolgd bij Yogaschool Noord. Tegelijkertijd gaf ik wekelijks vaste lessen bij een yogaschool. Bovendien huurde ik al vrij snel een eigen ruimte waar ik op woensdagavond les gaf.

Het interieur van Yoga Studio Kokos
Yoga Studio Kokos (Foto: Nathalie Kemna)

Wanneer droomde je om zelf een studio te starten?

“Voor ik begon met mijn yogaschool, was ik al ondernemer. Als freelancer doe ik veel creatieve projecten als allround stylist. Ik werk vaak voor kleine ondernemingen en help hun ideeën visueel te maken. Een creatieve studio zeg maar, met de naam Kokos Creations. Bij Kokos Creations kan je terecht voor allerlei projecten zoals de inrichting van een interieur, winkel, een nieuwe huisstijl, een website of logo.

Het is altijd mijn droom geweest om een hotspot te creëren met toffe (spirituele) events, een bijzonder interieur, retreats, yogalessen, een creatief kantoor en een ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving. Dit alles is Kokos. 

Mijn freelancewerk is net zo belangrijk als mijn yogaschool. Het zijn twee dingen die zeker naast elkaar kunnen bestaan. En bovendien heeft het voordelen: beiden fungeren als een vangnet als er iets wegvalt.”

Ontdek wat Eversports Manager voor jouw studio kan doen. Boek nu een gratis  online demo!

Hoe is Studio Kokos uiteindelijk ontstaan?

“Gek genoeg heeft de lockdown mij ertoe aangezet Yoga Studio Kokos uiteindelijk te starten. De ruimte waar ik aanvankelijk lessen gaf, werd gesloten en was niet van mijzelf. Toen ben ik om me heen gaan kijken. Ik heb een financieel plan gemaakt: gekeken wat de uitgaven en inkomsten zouden zijn. Ook heb ik veel panden bezocht. Gewoon omdat ik het leuk vond om het te onderzoeken. 

In die tijd werd ik getipt door een kennis, dat mijn huidige pand beschikbaar was. Er zat al een yogaschool in, die helaas is omgevallen. 

Eerst en vooral heb ik gekeken naar het financiële plaatje, in het geval er nog een lockdown zou komen. Ik wist dat de groepen waar ik al les aan gaf mee zouden gaan naar de nieuwe locatie. En eigenlijk konden deze groepen mijn vaste lasten al grotendeels dekken. Er was dus weinig risico aan verbonden in mijn ogen.

Bovendien had ik zoveel ideeën over wat ik met de locatie kon gaan doen. Ik wilde er een mooie plek van maken. Niet louter een yogastudio, maar een plek waar mensen graag willen zijn. Een echte ontmoetingsplaats voor mensen uit de omgeving.

Ik heb geen moment getwijfeld en op 1 juli is Yoga Studio Kokos open gegaan.”

Wat is jouw ervaring als studio-eigenaar tot nu toe geweest?

“Tot nu toe is het allemaal heel positief. Ik heb heel veel plezier in het runnen van mijn yogastudio. Het lesgeven, e-mails beantwoorden, events organiseren … het geeft mij heel veel voldoening. Ik heb ook een massagepraktijk geopend in Kokos. Ondernemen zie ik als een prachtig avontuur.

Bovendien heb ik in al die jaren geleerd om te luisteren naar mijn eigen gevoel. Niet gelijk beslissingen te nemen, maar om er een nachtje over te slapen. Ik moet eerlijk toegeven: het gaat allemaal vanzelf en in flow. Vanaf dag één weten mensen de studio te vinden. Vooral omdat het in deze omgeving een vrij unieke plek is.

Bovendien heeft de lockdown tot nu toe geen hele grote invloed gehad. De studio is nog steeds aan het groeien. Dat komt mede omdat ik zichtbaar blijf op social media en geregeld een nieuwsbrief stuur. Je moet jezelf toch op een een bepaalde manier naar buiten brengen. Mensen moeten weten dat je bestaat.

Daarnaast krijg ik heel veel steun van mijn leden en toekomstige klanten. Zelfs nu krijg ik berichten van mensen die graag willen beginnen met yoga in mijn studio, zodra die weer open kan. Leden laten hun abonnement doorlopen of kopen een strippenkaart voor straks als Kokos weer open gaat.

Foto: Nathalie Kemna

Veel studio’s zagen door corona het aantal terugkerende leden afnemen. Hoe ben je er in geslaagd om jouw leden te behouden?

“Persoonlijk contact is in dat alles heel belangrijk. Tussen de lessen door is er normaal gesproken voldoende tijd om te blijven zitten voor een kop thee op afstand zodat de mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dit is denk ik een enorme meerwaarde voor mensen. . Ik vind het heel belangrijk dat Yoga Studio Kokos ook echt een ontmoetingsplek is . 

Daarnaast ben ik onmiddellijk gaan bellen met mijn leden. Om te kijken wat ik kon doen om hen toch dat yogamoment te kunnen geven. Uiteindelijk bleek dat onze leden geïnteresseerd waren om in deze tijd yogavideo’s te volgen. En dus ben ik samen met mijn docenten aan de slag gegaan om een online videotheek op te zetten.

Het geluk voor ons is dat de studio vrij kleinschalig is. Met honderden leden is dat persoonlijke contact misschien niet mogelijk.”

Heb je nog tips voor mensen die zelf een yogastudio willen starten?

“Ga eerst uitproberen hoe je het vindt om iedere week les te geven. Het is best een commitment natuurlijk en een yogaschool vraagt een commitment van enkele jaren.

Zorg er ook voor dat je een andere inkomstenbron hebt, die naast je yogaschool kan bestaan. Als je bijvoorbeeld naast je yoga-activiteiten ook nog een baan hebt die je twee of drie dagen doet, dan geeft dat meer ruimte en rust. Zo kan je jouw yogaschool organisch laten groeien.

Nog een tip: zorg ervoor dat de vaste lasten niet te hoog zijn. Ga eerst zelf les geven. Zo heb ik het ook gedaan. Na verloop van tijd merkte ik dat ik andere docenten kon aannemen.

Tot slot: durf risico’s te nemen. Wanneer je een eigen yogaschool start, neem je natuurlijk een risico. Dat is ondernemen. Maar wanneer je jezelf volledig inzet, en er plezier aan beleeft, dan kan het volgens mij niet snel misgaan.”

Foto’s door Nathalie Kemna

Ontdek wat Eversports Manager voor jouw studio kan doen. Boek nu een gratis  online demo!

Deel een artikel

Aanbevolen artikelen

[sidebar id="sidebar-1"]
Eversports Manager Logo